Dansylvania
by Anca Spătaru
Dansylvania by Anca Spătaru reprezintă un proiect care vizează introducerea și dezvoltarea artistică prin dans. Cursurile sunt concepute cu mare atenție și se adresează copiilor cu vârstele cuprinse între 5 și 18 ani. Obiectivul fundamental vizat promovează dezvoltarea cursanților într-un mod natural oferind posibilitatea de a se exprima prin dans.
Cum a început?
Stilul Vaganova
Născută în 1988, Anca Spătaru pășește în lumea magică a dansului clasic la vârsta de șapte ani. Doi ani mai târziu, este admisă să studieze în cadrul Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București, formându-se ca dansator profesionist sub stricta îndrumare a unor pedagogi cu nume sonore în țara noastră dar și peste hotare. Preț de nouă ani este instruită în stilul Vaganova iar în anii de liceu își începe colaborarea cu Opera Națională din București.
După absolvire dansează în cadrul Teatrul Național „Oleg Danovski” din Constanța – România dar și la Teatrul de Varietate Dreasden din Germania. Își extinde aria stilurilor de dans și devine parte din spectacolele de producție în cadrul vaselor de croaziere.
Înțelegerea corpului uman în mișcare
Revine în țară și debutează ca profesor de balet în cadrul Colegiului Național de Artă “George Apostu” din Bacău. Mediul școlii îi oferă șansa de a pregăti copiii începând cu anul I de studiu(clasa a V-a) și până la anul VIII de studio (clasa a XII-a). Obține rezultate deosebite în cadrul concursurilor de dans Primăvara Artelor, Neghinită dar și la Olimpiada Națională de Coregrafie.
În anul 2014 a absolvit Universitatea „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Științe ale Sportului, Sănătății și Mișcării din Bacău, fapt care a dezvoltat o înțelegere aprofundată a corpului uman în mișcare, adăugând plusuri importante pe partea dezvoltării psihologice a copilului dar și a adulților.
Dansylvania
În anul 2015 acceptă provocarea de a ocupa postul de profesor de balet în cadrul școlii de arte House of Arts din Al Ain, Emiratele Arabe Unite, unde, datorită multitudinii de naționalități ce locuiesc pe teritoriul statului, a învățat să lucreze cu copiii din întreaga lume.
Doi ani mai târziu începe o colaborare cu unul dintre cele mai luxuoase resorturi din Insula Sardenia – Italia unde elaborează spectacole pentru oaspeți, instruiește persoane în arta coregrafică și dansează în propriile producții.
Anul 2018 aduce o nouă colaborare pentru spectacolul „La Bayadere” cu unul dintre teatrele de prestigiu ale țării, Teatrul de Balet din Sibiu.
În 2019 pune bazele proiectului Dansylvania, un eveniment ce are la bază dansul clasic cât și cel contemporan. Workshop-urile din cadrul proiectului au vizat dezvoltarea cursanților cu profesori de top din țări precum Grecia, România și Ungaria.
În 2021 obține diploma de licență ca și coregraf în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu iar în 2022 Diploma de Masterat la Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca în specializarea Pedagogie Coregrafică.
Se formează continuu prin workshop-uri și masterclass-uri susținute de marii coregrafi ai lumii precum Ohad Naharin (Batsheva Dance Company) , Noa Wertheim (Vertigo Dance Company), Mao Weita (Chinese Yue Opera), Kevin Turner și Juliana Javier (Chameleon Complany, UK), a participat la a 5-a ediție China-CEEC organizată de Academia de Dans din Beijing, China, Michelle Noiret (Belgia), Eyal Dadon (Israel), Eugenio Barba (Italia) și Istrael Galvin (Spania),
În anul 2021 devine membru activ în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu unde scrie pentru revista festivalului, Aplauze. Devine membru CID și participă la numeroase conferințe organizate de Consiliul Internațional al Dansului.
When a body moves, it's the most revealing thing. Dance for me a minute, and I'll tell you who you are.
— Mikhail Baryshnikov —